10 greșeli pe care le comitem când ne apucam de alergat

10 greșeli pe care le comitem când ne apucam de alergat

1. Nu ne evaluam starea de sănătate

Fie ca venim după o viață sedentară în care ne-am ambiționat să facem o schimbare, fie că am mai facut alte sporturi înainte, sănătatea este cel mai important aspect al vieții umane de care trebuie să ținem cont.

Adu-ți aminte că o analiză biochimica clasică a sângelui, un EKG și un control la un medic specialist cardiolog nu vor face altceva decât sa-ți confirme ca te poți apuca de alergare liniștit, fapt ce ar trebui să te motiveze!

2. Alergam prea mult la început

Prinși în febra alergătorului, încercam “să recuperam ce am pierdut în atâția ani”. Încercarea de a alerga un maraton după 2 săptămâni de alergare sau un ultra după mai puțin de jumătăte de an, nu este tocmai cea mai înțeleaptă decizie.

Ce trebuie să înțelegi este faptul că alergarea, ca orice alt hobby, se invață progresiv până la perfecționare.

Fii temperat și dozează-ți efortul astfel încât sănătatea ta să nu aibă de suferit.

3. Nu ținem cont de semnalele organismului

Organismul uman este unul din cele mai inteligente sisteme vii, motiv pentru care rasa umană domină această planetă. El este în continuă dezvoltare și perfecționare și are propriile mijloace de semnalizare atunci când ceva nu este bine și are nevoie de “ajutor”. Dacă pur și simplu te simți prea obosit, ai insomnii, poftă de mancare lipsește sau apar dureri în anumite zone; ar trebui să-ți pui cîteva semne de întrebare: “Ce se întamplă?” și să acționezi în direcția acesteia.

Pe scurt, fii atent la corpul tău, îți va spune aproape de fiecare dată când ceva nu este bine!

4. Nu folosim echipamentul corect

Cel mai important echipament al alergătorului este încalțămintea. O încalțăminte corecta te salvează din fața multor posibile piedici, de la banale accidentări la microtraumatisme/afecțiuni ce se pot agrava de-a lungul anilor.

Documentează-te înainte sa îți achiziționezi o pereche de încalțăminte și ai grijă să fie cea potrivită ție.

Fiecare om este diferit și trebuie să descoperi ce este cel mai potrivit pentru tine!

5. Investim în tehnologie și mai puțin în tehnica

Fiind în era tehnologiei, e normal să dorim să ținem pasul cu aceasta. De la clasicul ceas de monitorizare a efortului, la celelalte gadget-uri care au aparut menite să ne faciliteze anumite aspecte și pană la tehnologia din echipamentului sportiv; ar trebui să nu omitem cel mai important aspect, și anume, faptul că aceasta tehnologie a fost creeată tocmai pentru a ne confirma dacă greșim ceva legat de tehnica și de a ne “supraveghea”. Ce se întamplă în schimb cînd avem prea multă tehnologie și prea puțină tehnică? Tehnologia va inregistra tehnica greșită!

Așadar, scopul primordial este de perfectionare a tehnicii și de control prin tehnologie.

Cel mai simplu exemplu este: dacă ai un gadget care îți măsoară presiunea pe fiecare membru inferior în timpul alergării, vei constanta dacă există variații; variații ce apoi pot fi corectate doar prin perfecționarea tehnicii.

6. Ne lasăm dusi de val

Anturajul din care facem parte ne poate influența pozitiv sau negativ. Cert este că omul este predispus efectului “de turmă” și atunci uită ce este mai bine strict pentru el in calitate de individ unic pe aceasta planetă.

Nu te arunca să iei decizii cu privire la distanțele pe care dorești să alergi, competiții la care te vei înscrie până când nu ești sigur că acel obiectiv este realizabil și este în mod integral propria dorință .

7. Nu ne facem un plan de lucru

Se spune ca “planul de acasa nu este precum cel din târg“. Și este parțial adevărat. Poți avea un plan foarte bun dar există întamplări ce pot lua naștere spontan și să strice acest plan.

Totuși, un plan de lucru desfășurat pe o perioadă mai lungă de timp este menit să ne ajute sa atingem un obiectiv principal, spre exeplu: participarea la un maraton. Acest plan va fi alcatuit din obiective intermediare, ca orice alt plan de altfel, și pas cu pas, să ne ajute să ne atingem obiecticul principal.

8. Punem întrebări în locuri nepotrivite

Exact ca atunci când căutam pe google dacă suntem bolnavi, exact așa întrebăm și “în stanga și-n dreapta” când avem o întrebare legată de alergare.

Cum ar fi sa îți întrebi vecinul zugrav despre o problemă medicală și în loc sa mergi la medic, sa îi asculți sfatul și să te tratezi conform indicațiilor acestuia?

Așa cum medicul ne tratează în cazul unor probleme de sanatate, exact așa o persoană avizată: antrenor, profesor, o carte & un articol bine documentat îți poate răspunde la întrebări legate de alergare, fără să fi nevoit sa aplici ceva ce nu ți se potrivește sau să folosești o informație “din auzite” drept “litera de lege”.

9. Refuzăm sa ne documentam

Cu siguranță adevarații pasionați de alergare se documentează. Exista articole care circula pe internet despre substanțe minune care reduc oboseala, pastile de slabit, “cum am alergat un maraton în doar 3 saptamani” etc. Cert este ca majoritatea se documentează din surse nepotrivite, iar alții deloc.

Când doriți să vă documentați cu privire la ceva, wikipedia nu este sursa cea mai potrivită. Cu siguranță unele informații de acolo ne pot fi de un interes deosebit, însă acestea nu sunt cele știintifice demonstrate.

Cartea unui profesor-antrenor, a unui medic, kinetoterapeut sau oricare altă persoană cu studii în domeniu va putea oferi un procent mai mare de informație viabilă.

10. Ne accidentam

Pentru că facem multe greșeli de începator, ne accidentam. Bineințeles, accidentarea poate surveni și spontan, dar în general acestea apar datorită unei încărcături considerabile “pe umerii” organismului nostru. Acest stres pe care noi îl autoinducem corpului nostru trebuie să aiba o finalitate, iar acesta este: accidentarea.

Fiecare om are un prag propriu de suportabilitate a stresului provocat de către antrenamentul sportiv în condiții nepotrivite, la unii accidentarea va avea loc mai repede, la alții mai târziu sau în cazurile excepționale niciodata. Cert este că sănătatea noastră este elementul cel mai important al vieții și trebuie să fim prudenți atunci când ne jucam cu ea. Alergarea e menita sa îmbunătățeasca calitatea vieții și starea de sănătate, nu să o deterioreze!