Anul 2020 părea să fie un an plin pentru alergarea montană din România…

Anul 2020 părea să fie un an plin pentru alergarea montană din România, cu multe competiții și adrenalină. Deloc surprinzător, în momentul de față, nu a fost să fie așa! Majoritatea evenimentelor sportive din primăvara s-au contramandat inițial pentru toamnă, iar mai apoi pentru anul următor .

Totuși, câțiva organizatori ambițioși, cum am fost de altfel și noi,  echipa Run Transylvania, am reușit să organizăm câteva evenimente minione astfel încât iubitorii de mișcare și natură să nu se îndepărteze prea tare de acest sentiment.

Pentru noi, anul 2020 a fost o învățătură pe care am primit-o cu brațele deschise, pentru că atunci când nu câștigi, înveți. Așadar, anul acesta am descoperit rețeta ideală a unei tabere de alergare montană!

Ce ingrediente implică acest amestec? 

  • O locație de vis

Iar pentru noi locația a fost foarte importantă! Am ales să desfășurăm evenimentele în cele mai selecte locații montane din Transilvania: Poiana Brașov, Plaiul Foii- Zărnești și Râșnov. Cum era de așteptat, fiecare participant s-a bucurat la maxim de aerul proaspăt și de peisajul minunat pe care munții Postăvarului, Piatra Craiului și Bucegi le-au oferit.

  • Antrenamente eficiente 

Să nu vă speriați! Fiecare participant la tabăra noastră a fost împărțit în grupe de nivel. De la simpli iubitori de natură care au dorit să meargă într-o drumeție ușoară pe potecile munților însoțiți de familie,  la cei mai experimentați alergători care au parcurs trasee și de peste 30 de km. 

  • Tehnici de salvare pe munte și prim ajutor.

Pentru că siguranța noastră și a tuturor pe munte este extrem de importantă, echipa Run Transylvania a introdus de anul acesta în program workshop-urile practice despre “Tehnici de salvare pe munte și prim ajutor”

Așadar, membrii ai echipajelor Salvamont ne-au fost alături Joia, după ce toți participanții soseau la locația taberei și se instalau, pentru un workshop activ plin de adrenalină și de informații esențiale cu privire la siguranța pe munte.

  • Curiozități în alergare

Pentru că uneori mult nu este suficient, am dorit să îmbinăm utilul cu plăcutul, de aceea, la fiecare tabăra de alergare am introdus în programul unul sau două seminarii în care poți afla ”Totul despre alergare”. Dacă ești începător și acum îți faci curaj să te apuci de alergare, dacă ești intermediar sau profesionist și ai întrebări la care nu ești sigur că ți-ai oferit cele mai bune răspunsuri, în cadrul taberelor noastre de alergare poți găsi răspunsul la toate aceste întrebări de la profesoara noastră antrenor Iulia Găinariu, fostă atletă de performanță, doctorandă la programul Știința Sportului și viitor medic.

  • Competiție de alergare

Toți participanții la taberele noastre de alergare s-au distrat și s-au întrecut pe unul din traseele special amenajate de echipa noastră pentru ei. În fiecare Sâmbătă dimineață la ora 10:00 dăm startul unei noi aventuri. Fiecare are șansa să experimenteze un traseu montan unic, perfect marcat și amenajat astfel încât siguranța tuturor participanților să fie pe primul loc. Și cum orice victorie trebuie răsplătită, partenerii noștri oferă premii speciale pentru primele trei poziții Feminin și Masculin.

  • Degustare de vinuri

Pentru că nu dorim să răsplătim doar învingătorii competiției, ci toți participanții la evenimentele Run Transylvania, crama Chateau Vartely, producătorul legendarelor vinuri de Moldova și unul din partenerii noștri principali, oferă o degustare de vinuri ca la carte cu sommelier, pahare de vin inscriptionate și multă voie bună.

Dacă e să vorbim despre workshopuri, acestea au ajuns să includă temele cu cel mai mare interes din partea alergătorilor experimentați, dar și să reprezinte un ghid de alergare pentru începători. Temele de interes maxim în taberele din acest an au fost: cum arată un program de antrenamente în alergarea montană, ce exerciții fac parte din școala alergării, riscurile unor accidentări în alergare și  cum să le previi , pentru ce am nevoie de un antrenor de alergare și chiar cum arată antrenamentele pentru ultramaraton.  Teoria primită de participanți a fost implementată imediat la orele practice, lucru foarte avantajos pentru că profesoara noastră Iulia putea să corecteze pe fiecare în parte.

Pentru că totuși, încă nu considerăm suficient, un moment extrem de important al taberei de alergare este ziua de Sâmbătă, după competiție, în care partenerul nostru My Kinetic, alături de Istvan Kristo și întreaga lui echipă de specialiști în kinetoterapie puneau în aplicare împreuna cu toți participanții cele mai esențiale și moderne tehnici de stretching și refacere după efort.

Avantajul acestui an prin prisma pandemiei la adresa tuturor participanților, a fost faptul că s-a lucrat în grupuri mici, cu respectarea obligatorie a distanței sociale și multe, multe alte nuanțe care au păstrat sănătatea sportivilor noștri.

O  decizie importantă pe care am luat-o anul acesta, dar care s-a dovedit extrem de constructivă, a fost este formarea obligatorie în cadrul fiecărei tabere de alergare montană a unui grup de amatori de drumeție. Am plecat de la ideea că muntele nu este   doar pentru experții în alergare și am decis să-i pregătim pentru primii pași în alergare pe amatorii de drumeții. Am rămas surprinși câți oameni  se tot gândeau să facă un upgrade de la drumețiile montane la alergare, dar din lipsă de cunoștințe ezitau.

Cu toate acestea, scopul taberelor și seminariilor Run Transylvania este educarea alergătorului. Fie că vorbim de alergare montană, de alergare de șosea sau pur și simplu practicarea sportului în aer liber în mod moderat, scopul final și unic este să ne păstrăm cu toții sănătoși. 

Practic, evenimentele Run Transylvania exact asta ne învață. Cum  să recunoaștem când  întindem “coarda “ prea mult, să ne limităm, să luăm cele mai corecte decizii cu privire la corpul și să ne păstrăm mereu sănătoși.

Anul acesta la evenimentele de alergare Run Transylvania s-au alăturat în total aproape 200 de participanți, număr de care suntem plăcut satisfăcuți având în vedere că din condiții de siguranță a trebuit să limităm numărul participanților pentru a respecta cu maximă strictețe și cu măsuri suplimentare normele de protecție și de reducere a răspândirii COVID-19.

O parte din alergători au participat chiar  la mai multe tabere din acest an, de fiecare dată plecând acasă cu noi “secrete” aflate de la speakerii Run Transylvania .

Înainte de pandemie, am organizat două workshop-uri de alergare, în Brașov și Suceava, în care, la fel ca și în cadrul taberelor, participanții au aflat totul despre eficiența includerii școlii alergării în antrenamente, tehnicile eficiente de alergare pentru rezistență, tipurile de alergare etc. Am decis totuși să renunțăm la ele după revenirea din starea de urgență deoarece am simțit că toată lumea avea nevoie de și mai multă mișcare după ce am stat cu toții închiși în case atât de mult timp. Și nu am greșit! 

Desigur, toate evenimentele  din 2020 nu erau atât de pline de surprize dacă nu erau bunii noștri prieteni, partenerii comunității Run Transylvania:

  • Chateau Vartely
  • On Romania
  • Trisport
  • Gold Nutrition România,

Cu suportul Trisport.ro, 2XU, On România, alergătorii au avut posibilitatea să testeze cele mai noi tehnologii în materie de material special pentru  alergare. Cei ce practică alergarea montană sunt în căutare continuă a celor mai eficiente echipamente și, pentru a le putea testa, de multe ori sunt nevoiți să le procure. Aici, ON România le-a oferit posibilitatea să testeze pe diferite suprafețe de alergare diferite tipuri de pantofi, iar Trisport.ro a oferit diverse echipamente performante, ceasuri inteligente Garmin și veste de alergare ultra ușoare de la Instinct.

Datorită partenerului Gold Nutrition România, participanții la competiție, au degustat produse sportive care i-au ajutat să atingă noi performanțe în cadrul antrenamentelor de alergare montană  din acest an și le vor pune o bună bază pentru noile recorduri de anul următor.

Pe final de an, putem spune cu certitudine, că anul 2020 a fost un an bun pentru comunitatea Run Transylvania! Poate nu așa cum l-am vrut noi, dar a fost un an în care am avut parte din plin de oameni fantastici și mulți munți superbi