Condiția fizică bună prelungește viața

Cu toții am auzit că o condiție fizică bună prelungește viața, însă câți dintre noi înțelegem motivul. Deși au fost nenumărate studii care au dovedid acest lucru, dar care este mecanismul real prin care s-a ajuns la aceste concluzii? Iată câteva aspecte importante care te vor face să înțelegi de ce un stil de viață activ este atât de important:

Reducerea patologiei cardio-vasculare

Un metabolism activ în simbioză cu o greutate corporală controlată reduc semnificativ apariția bolilor cardiovasculare prin două mecanisme importante:

Mențin sub control presiunea sângelui la valori scăzute ceea ce scade riscul de hipertensiune
Reduce colesterolul prin creșterea lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) și scăderea lipoproteinelor cu denistate mică (LDL).

Acești factori scad riscul unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral.

Mai multe rezerve

O condiție fizică superioară oferă posibilitatea organismului nostru să dispună de rezerve superioare la care poate apela în caz de boală. Capacitatea de a crește debitul cardiac în situații limită poate depăși procente de 50% în cazul unui vârstnic antrenat.

O condiție fizică precară reprezintă un deficit pentru sistemul respirator, limitând aportul de oxigen la 1l/min, acesta reprezentând de două ori mai puțin decât în cazul unui vârstnic activ fizic. Importanța de a fi un vârstnic cu o condiție fizică bună este confirmată în afecțiuni precum pneumonia, unde toate resursele respiratorii necesită a fi utilizate.

Grija față de noi ar trebui să se manifeste ca un tot unitar, pe plan fizic și psihic.

Pe principiul că cel mai bun medicament este prevenția, hai să fim preventivi și să facem cât mai multă mișcare!

Sursa studiu: Arthur Guyton
Redactat: Găinariu Iulia