Cum ne evaluam corect starea de sănătate? 🤷🏻‍♂️

Cum ne evaluam corect starea de sănătate?

Dorința umană este întotdeauna de reușită, însă, uneori, omitem lucrurile care ne vor duce la aceasta, și anume: sănătatea. Sănătatea prin definiție „nu este doar absența bolii, ci implicit starea de bine din punct de vedere psihic și social”. Un om sănătos din toate aceste puncte de vedere este un om fericit, un om fericit este un om ambițios , un om ambițios este un om calculat. Ce trebuie să știm însă, este că acest om este un om care are grijă de starea lui de sănătate și indiferent de ceea ce îl preocupă in fiecare zi, acesta se va asigura mereu că nu neglijează acest aspect.

Când sărim de pe scaunul de birou direct în încălțămintea de alergare sunt câțiva pași importanți de care trebuie să ținem cont, dar toți acești pași înglobează sănătatea ca centru primordial de interes. Ar trebui sa ne punem întrebări de tipul:
✔️ De cât timp nu am mai făcut mișcare?
✔️ Cât timp fizic îmi propun pentru asta?
✔️ Ce fel de și câte sacrificii sunt dispus să fac?
✔️ Care este starea mea de sănătate în momentul actual?

După o pauză lungă în care am fost nesportivi, să devenim sportivi nu este o chestiune de ambiție neapărat, ci de rațiune. Întrebarea este: De ce vreau să fac sport?, iar daca răspunsul este : „Pentru bunăstarea mea generală”, atunci răspunsul este în totalitate corect.

Și atunci urmează întrebarea: Cu ce încep? 🤷🏻

Analiza biochimică a sângelui ⚗️

Analiza de sânge este o investigație de rutină, pe care fiecare om ar trebui să o facă minim de două ori pe an. Aceasta include parametrii care oferă detalii importante despre starea de sănătate a organismului tău. Aceasta poate fi interpretată de către medicul tău de familie, care dacă va observa anumite modificări considerabile, te va trimite la un specialist pentru investigații amănunțite.

Despre anumiți parametrii am auzit cu toții, un exemplu poate fi Hemoglobina sau Colesterolul.

HEMOGLOBINA se găsește în eritrocite, așa zisele globule roșii și au rolul de a transporta oxigenul la celule. Dacă procentul de Hb este scăzut, acest indice semnalizează o oboseală generalizată sau chiar o anemie. Deoarece anemiile pot fi din cauze multiple ( deficit de Fier, de B-uri și nu numai) , acestea nu pot fi tratate în mod superficial prin simpla administrare suplimentară de Fier sau B12 , ci trebuie făcută o investigație suplimentară pentru a vedea în ce intervale se regăsesc aceștia și care pot fi cauzele declanșatorii. Cert este că există un coeficient de utilizare a O2 în procent de 25% în condiții bazale, iar acest coeficient crește cu până la 75% în efort. În cazul unei anemii, stresul produs de efortul fizic asupra organismului poate fi deosebit de intens.

COLESTEROLUL este de două tipuri, lucru pe care majoritatea oamenilor l-au auzit deja. LDL- sunt lipoproteine cu densitate mică sau colesterolul rău, acesta este colesterolul care se depune pe vasele de sânge și poate duce la accidente vasculare cerebrale sau alte boli cardiace. HDL- este colesterolul bun, adică lipoproteine cu densitate mare, iar acestea au rol în transportul trigliceridelor către ficat participând la reacții metabolice.

Pentru evitarea afecțiunilor de acest gen, încă de la vârste tinere este important să fim preventivi și să consumăm alimente în mod responsabil și echilibrat. De multe ori, practicarea sportului nu te ajută considerabil să scazi acești parametrii, deoarece fiecare metabolism este individual și funcționează în propriul ritm.

Control la medicul specialist cardiolog 👩‍⚕️

O scurtă investigație la un medic specialist cardiolog este un cost nesemnificativ comparativ cu valoarea informațiilor pe care acesta le oferă. O ecografie cardiacă Dopller este o evaluare neinvazivă a inimii și oferă detalii esențiale privind fluxul sângelui (volume, viteze), mușchiul cordului, încăperile inimii sau buna funcționare a valvelor. La cea mai mică suspiciune posibilă și nu numai, acesta poate efectua și un test de efort pentru a examina îndeaproape activitatea inimii în timpul efortului. Este deosebit de important să ne asigurăm că acest organ indispensabil vieții este sănătos iar în condiții particulare să nu punem presiune suplimentară, deoarece, efortul fizic în sine este un stres la adresa organismului.

Să lucrăm progresiv

Efortul fizic intens este definit ca fiind un stres imens la adresa organismului, acest lucru fiind dovedid prin investigații laborioase de laborator. Deasemenea, efortul fizic intens dus la extrem s-a dovedit a fi letal , hipotermia, accidentul vascular cerebral sau miocardic fiind doar câteva dintre cele mai cunoscute cauze. Epuizarea fizică vine cu repercusiuni la adresa întregului organism, nu doar asupra sistemului locomotor cum în mod uzual suntem obișnuiși să auzim, de aceea, este important felul în care ne dozăm efortul și încercăm sa fim echilibrați. Secretul este să lucrăm progresiv și să nu ne lăsăm purtați de val prea des.

🧏🏼 Recomandări:

✅ Transformă alergarea într-un mod sănătos și echilibrat de viață și fixează-ți ca scop principal bunăstarea organismului, nu epuizarea acestuia

✅ Noi oamenii avem tendința să ne descurajăm când avem mult de așteptat pentru a obține rezultate, însă alergarea este un stil de viață, iar rezultatele nu vor întârzia să apară dacă suntem echilibrați și conștiincioși.
Fii răbdător, rezultatele vor apărea negreșit!

✅ Fii preventiv! Prevenția este cel mai bun medicament iar ignoranța cel mai mare neajuns.