Despre dietele sarace in calorii

Cum putem pierde in greutate fara sa ne dereglam metabolismul?

Dietele sarace in calorii se numesc si diete hipocalorice si ajuta la pierderea in greutate. Acestea pot fi regasite sub forma bauturilor dulci, supelor sau a alimentelor cu incarcatura calorica redusa . Desi au un aport energetic scazut, acestea contin multivitaminele si mineralele de care avem nevoie pentru a ramane echilibrati. Conform studiilor efectuate, se pare ca mentinerea greutatii cu diete hipolacorie functioneaza mai bine, iar greutatea poate fi redusa semnificativ.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta cand apelezi la o dieta saraca in calorii:

1. Mananca incet!
Creierul nostru are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a inregistra starea de satietate, asa ca va puteti opri din mancat inainte sa va simtiti complet satui. Asadar, mancatul incet permite creierului “ sa ajunga din urma” stomacul.

2. Nu iti umple farfuria
S-ar putea ca desi sa ai senzatie de satietate sau sa simti ca ai mancat suficient, sa nu te poti opri deoarece in farfuria ta inca exista mancare

3. Fii ambitios
Cand apare senzatia de foame, chiar daca ai mancat relativ curand, incearca sa o ignori si sa nu mananci. Aceasta va disparea in scurt timp.

4. Fii atent
Daca iti reduci semnificativ numarul de calorii, este indicat sa administrezi suplimente de multivitamine si minerale si sa repeti analizele de sange mai des pentru a nu inregistra carente.

5. Fii perfectionist
Cu starea de sanatate este bine sa nu experimentam, ci sa mergem la sigur. Apeleaza la un medic nutritionist sau la cineva ,de preferat, cu experienta si pregatire medicala pentru a te indruma corect.

Cu precautie, persoanele subponderale care apeleaza la aceste diete pentru a-si mentine greutatea sub control, pot atrage dupa sine urmatoarele efecte:

  • Imunitate scazuta
  • Dezechilibre hormonale
  • Probleme nutritionale
  • Carente de vitamine
  • Alimentatie deficitara

Mentine o greutate sanatoasa si nu exagera. Calculeaza-ti pasii si incadreaza-te in limitele corecte. Daca inca nu stii cum, invata de la un specialist!

Cum iti calculezi propriul BMI (Body Mass Index)?

Clasificare BMI(kg/m2)
Subponderal 18.5
Normoponderal 18.5-24.9
Supraponderal 25-29.9
Obez 25-29.9
Obezitate severa >40

BMI=greutatea (kg) / inaltimea (m) * inaltimea (m)

Sursa: Dr Sarah Brewer, medic nutritionist
Redactat de:  Gainariu Iulia