Cum funcționează musculatura 💪🏼 noastră în efort⁉️
Pentru a ne putea maximiza rezultatele, indiferent de domeniul de activitate, este absolut necesar să înțelegem mecanismul funcțional al acestuia.
Factorul esențial care condițiinează reușita competițională este performanța mușchilor scheletici prin:
- Forța pe care o produc
- Puterea la care pot ajunge în efortul fizic
- Durata
✔️Forța musculară este determinată de mărimea mușchiului.
✔️Forța musculaturii de susținere este cu 40 % mai mare decât forța de contracție.
✔️Rezistența este un parametru al efortului foarte important în sporturile de anduranță și depinde în cea mai mare parte de suportul nutritiv al mușchiului: glicogen și carbohidrații din dietă.
O persoană cu o dietă bogată în carbohidrați, stochează în mușchi o cantitate mai mare de glicogen. Așadar, se recomandă consumarea carbohidraților premergător efortului pentru creșterea performanței sportive.
Dintre sistemele metabolice ale mușchiului scheletic, relevant în efortul de anduranță este sistemul aerob. Acesta reprezintă oxidarea principiilor alimentare la nivelul mitocondriilor din celule, având ca finalitate producerea de energie. Principiile alimentare sunt:
- Glucoza
- Acizii grași
- Aminoacizii esențiali
Sistemul aerob produce energie nelimitat dacă există rezerve nutritive iar acumularea de acid lactic în exces determină oboseală extremă.
Pentru a reface rezervele de O2 este necesară inhalarea unei cantități suplimentare de O2, mai mult decât necesarul fiziologic. Astfel:
- 9l O2 sunt necesari pentru refacerea sistemului fosogenului și a sistemului acidului lactic
- 11,5 l O2 sunt necesari pentru a acoperi datoria totala de oxigen
În efortul de durată, 4-5 ore, rezervele de glicogen sunt aproximativ complet consumate, iar utilitatea acestora în contracția musculară este nesemnificativă. De aceea, suplimentarea prin soluții glucidice în timpul efortului de anduranță acoperă aproape 30-40% din necesarul energetic al efortului fizic, necesar energetic susținut prin intermediul glucozei sanguine și al glicogenului muscular.
Ține minte! ☝🏼
✅ALIMENTEAZĂ-TE SPECIFIC EFORTULUI
✅HIDRATEAZĂ-TE ALCALIN
✅REFACERE SPORTIVĂ DUPĂ FIECARE ANTRENAMENT
Text: Iulia Gainariu