Vă vine să credeți sau nu, dar traseul este o adevărată încântare, sau cel puțin așa se poate numi până apare cireașa de pe tort! Dar despre asta vă povestesc la final.
Dar să începem cu începutul: eu nu am mai alergat de mult. În 2018 am abandonat sportul de performanță și m-am concentrat pe cariera medicală și cea de profesoară.
Finish Ciucaș Maraton 2017 – Locul I
Am ajuns să practic sport doar de plăcere și pentru a-mi întreține sănătatea, dar curând, în 2020 mai exact, m-am cunoscut cu soțul meu și am rămas însărcinată, motiv pentru care nu am mai alergat deloc. De ce? Aveam voie, însă îmi era teamă. Voiam să evit orice ar fi putut afecta câtuși de puțin sarcina. Și da, este recomandat să faci mișcare în timpul sarcinii, dar eu m-am rezumat doar la mersul pe jos. După ce a apărut fetița noastră, Catalea, lucrurile s-au schimbat foarte mult.
Alături de Catalea la o competiție de alergare în Republica Moldova
În imaginația mea, Catalea ar fi trebuit să doarmă mult, fiindcă bebelușii dorm mult. Ar fi dormit toată noaptea, nu ar fi avut colici și în nici un caz nu ar fi interferat cu activitatea mea sportivă sau profesională. Doar că în imaginația mea lucrurile nu erau decât o fantasmă. Realitatea a fost exact opusul. Am avut mai multe nopți nedormite într-un an de zile cât nu am avut în tot restul vieții la un loc. Eram veșnic obosită, somnoroasă, uneori irascibilă dar în tot acest timp am rămas rațională și nu am renunțat la ceea ce aveam de făcut. Totuși, mi-am dat seama că nu pot face tot din ceea ce făceam înainte și că trebuie să renunț la anumite lucruri pentru a putea să mă păstrez pe linia de plutire, motiv pentru care am renunțat total la sport. M-am concentrat pe teza de doctorat, pe Facultatea de Medicină, pe viața de organizatoare de evenimente, puțin antrenoriat și în rest familie. Cum mi-a ajuns timpul… nu știu? Ce știu este că nu am avut distracții și că am fost foarte concentrată.
Și acum să revenim! Ne-am întâlnit ieri în Piața Unirii, orașul Râșnov să parcurgem în recunoaștere traseul de la Râșnov Medieval Run.
Piața Unirii, Râșnov
Este un loc foarte drăguț, populat și frumos amenajat. Un centru cu iz istoric și suficient de spațios cât să găzduiască evenimente precum Festivalul de Film sau chiar un concurs de alergare. Startul traseului de alergare face o buclă care pleacă prin fața primăriei Râșnov, pe lângă Hotelul Radsor și apoi face dreapta pe str. Florilor.
Str Florilor, Râșnov. Sursa: https://rasnoveanul.ro
Nu se aleargă foarte mult pe str. Florilor și se face din nou dreapta, întrând pe str. Republicii care oferă o vedere superbă către Cetatea Râșnov.
Str. Republicii
Ajunși înapoi în centrul orașului, se face stânga și se coboară spre str. Teilor spre Promenada Sisi.
Promenada Sisi
De aici, aproape de km 2, distracția s-a cam terminat și se face brusc dreapta urmând o urcare susținută prin pădure.
Începutul urcării
Se urcă aproximativ 800 m , distanță în care se câștigă +113m altitudine. Urcarea are porțiuni în care este foarte abruptă și porțiuni în care este alergabilă, ceea ce o face foarte interesantă ca și criteriu de departajare între alergători, fiind în același timp suficient de lată astfel încât să nu existe înghesuială pe traseu.
Poteca primei urcări
Ajunși la o primă intersecție, se face dreapta continuând spre finalul primei urcări.
Prima intersecție
Se continuă apoi alergarea prin pădure, fiind situați aproximativ la mijlocul dintre Cetatea Medievală Râșnov aflată la dreapta și orașul Cristian, la stânga. După prima urcare, traseul prin pădure este foarte rapid, fiind doar alergare pe curbă de nivel. Este extrem de plăcut să alergi la umbra copacilor fiind răcoare și doar câteva raze ale soarelui se întrezăresc printre pădurea deasă.
La a doua intersecție, se ține tot dreapta, înaintând prin pădure către prima coborâre spre str. Cetății, sau după cum o știe toată lumea, șoseaua principală care coboară dinspre Poiana Brașov spre Râșnov.
A doua intersecție
Această primă coborâre este scurtă, însă este abruptă. Sincer, eu nu am alergat cu pantofi de trail, însă din cauza frunzelor, cu toate că nu era ud sau noroi, am preferat să merg pentru că alunecam. Consider că dacă aș fi avut pantofi de trail ar fi fost mult mai potrivit.
Se traversează șoseaua aproximativ la km 3.5 și se intră din nou în pădure, pe traseul de biciclete. Traseul prin pădure este asfaltat, ceea ce este destul de reconfortant pentru picioare.
Traversarea șoselei
Continuarea traseului de partea opusă str. Valea Cetății
Se înaintează pe traseul respectiv prin spatele Peșterii Valea Cetății și a Peșterii Râșnoavei spre trambulinele de pe Valea Cărbunării.
Suprapunerea traseului cu cel de biciclete
Traseul este unul plăcut, alergabil, cu urcări ușoare și coborâri line, pe traseul marcat cu Cruce Albastră.
Alergare pe traseul marcat cu Cruce Albastră
Se ajunge apoi într-o Poiană, loc unde se despart mai multe trasee.
Zona de intersecție
Aici se va coborî pe partea stângă spre traseul de biatlon de pe Valea Cărbunării. După o coborâre puțin abruptă, se ajunge la pista de biatlon, unde se face brusc stânga și se urcă pe asfalt un mic „piept” , apoi se continuă întreg traseul de biatlon până se ajunge la trambuline.
Curba bruscă la stânga și intrarea pe traseul de biatlon
Trambulinele de pe Valea Cărbunării
Se lasă trambulinele pe partea stângă și se înaintează spre centrul orașului Râșnov pe str. Ion Luca Caragiale, stradă lungă ce duce înapoi în centrul orașului. Aici sunt deja aproximativ 7km jumătate și urmează o coborâre lină pe asfalt foarte rapidă pentru iubitorii de plat. Relaxarea se termină după ce aceeași stradă începe șă urce foarte lin spre centrul orașului, urcare pe care e greu să nu o simți dacă ai picioarele obosite.
Str. Ion Luca Caragiale
Ajunși înapoi în Piața Unirii, ceasul mi-a arătat 10,5 km.
Și acum urmează cireașa de pe tort! Din Piața Unirii se face dreapta și se urcă scările spre Cetatea Medievală Râșnov.
Nu o să vă mint, eu personal am sărit peste această porțiune. De ce? Pentru că am reînceput antrenamentele abia de o săptămână și tendoanele mele mă trăgeau deja de urechi. Însă promit că am să revin curând cu cea mai palpitantă porțiune din traseul de cros. Ce știu să vă spun însă, este că priveliștea de la Cetatea Medievală Râșnov este superbă și coborârea spre oraș va fi una extrem de rapidă aplaudată de foarte mulți susținători.
Vedere spre Piatra Craiului de la Cetatea Medievala Râșnov, sursa: https://bzb.ro/
Acesta este graficul de nivel al celor 10.5 km parcurși de mine.
Sunt două urcări mai susținute, în rest traseul este ideal atât pentru iubitorii traseelor rapide, cât și pentru cei care doresc să se inițieze în alergarea montană. Și este la fel de ideal pentru mămici care vor să-și pună și mușchii, nu doar răbdarea la treabă!
Iar acesta este harta traseului, fără urcarea spre cetate.
Dar, probabil unul din cele mai faine momente, a fost berea rece de la finish! Deși eu nu sunt iubitoare de bere, băieții s-au delectat cu bere, eu cu o cola rece și multe râsete la final.
Fericire
O să revin cu povești după ce completez întreg traseul de cros și sper curând, cam peste 2-3 săptămâni, și pe cel de semimaraton.
Până atunci vă doresc spor în toate și mai ales la alergare!
https://www.runtransylvania.com/medieval-run/