Știai că atleții de performanță și sportivii amatori care practică sport cu regularitate, au beneficii cardiovasculare semnificative față de restul populației?
Totuși, uneori această activitate desfășurată necorespunzător, sau dusă la extrem, poate avea cosecințe nedorite. Printre riscurile cele mai amenințătoare, se numără chiar moartea subită.
Aproximativ 1/ 200.000 de sportivi aparent perfect sănătoși, pot dezvolta aritmii. Aritmiile se definesc ca fiind orice tulburare a frecvenței , a regularității bătăilor inimii sau a conducerii impulsurilor electrice de la nivelul acesteia. Așadar, uneori, aceste aritmii pot apărea subit , fiind agravate de efortul fizic.
De asemenea, conform studiilor de specialitate, sexul masculin este mai afectat decât sexul feminin. >
De asemenea, conform studiilor de specialitate, sexul masculin este mai afectat decât sexul feminin. >
Cum putem să ne dăm seama dacă suferim de artimii?
Aritmiile sunt însoțite de anumite simptome: palpitații, dureri în piept, dificultăți de respirație sau starea de amețeală.
Dacă în timpul efortului întâlniți oricare din aceste simptome, întrerupeți efortul imediat.
Cum putem să ne asigurăm că avem o inimă sănătoasă?
Înainte de a începe activitatea sportivă , este indicat să ne evaluăm funcția cardiacă. Această evaluare constă în:
Istoricul personal, adică, dacă ați mai întâmpinat probleme de natură cardiacă sau ați avut alte afecțiuni, intervenții chirurgicale care să contraindice efortul
Istoricul familial, se referă la bolile pe care rudele de gradul I le au sau le-au avut, unele din acestea fiind transmise genetic
Control de specialitate la medicul cardiolog.
De ce este atât de important? Pentru că este singura autoritate care poate spune cu certitudine că nu prezentați nici o contraindicație pentru efort. Acesta va realiza o electrocardiogramă, unde va observa dacă există modificări electrice ale activității miocardice care să sugereze investigații suplimenare și o ecografie cardiacă care să evalueze anatomia și funcțiile acestuia.
În cazul în care medicul specialist suspicionează o neregularitate, va sugera efectuarea unui test de efort care în cazul anumitor persoane care suferă de boli asimptomatice, va determina simptomele să apară.
Analiza biochimică a sângelui și examenul de urină
Asigurați-vă că biochimia corpului este în limite normale, deoarece efortul fizic reprezintă un stres pentru organism care poate modifica parametrii normali. Urmăriți îndeaproape eventualele modificări și adresați-vă medicului dumneavoastră pentru interpretarea analizelor. Nu încercați să le interpretați singuri pe baza informațiilor de pe Google, fiindcă cel mai adesea veți fi prinși într-o mare capcană.
Sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl avem, iar sportul este menit să ne crească speranța și calitatea vieții, de aceea trebuie folosit în condiții favorabile fiecăruia dintre noi.
Sursa foto: dailymail